top of page

Ce este psihoterapia

 

În câteva cuvinte, fără pretenţia de a da o definiţie, psihoterapia reprezintă intervenţia pe care o efectueaza psihologul psihoterapeut în scopul promovării sănătăţii, optimizării, autocunoaşterii şi dezvoltării personale a clientului său, în situaţii de urgenţă şi risc, prin modificarea factorilor psihologici implicaţi.

Psihoterapia - şi dezvoltarea personală - se adresează tuturor persoanelor care doresc să se dezvolte din punct de vedere psihologic, celor care trec prin situaţii de viaţă dificile carora nu le mai pot face faţă la un moment dat. Psihoterapia conduce la o mai bună integrare de sine, şi în societate, la obţinerea sau redobândirea echilibrului personal, îmbunătăţirea stării psihice şi menţinerea ei.Persoana este privită în mod natural, autentic, denumită "client" şi nu "pacient", pentru că nu este o fiinţă bolnavă şi neajutorată, care vine la psihoterapeut să o vindece, ci este un partener egal de dialog.

Dar... psihoterapeutul nu prescrie tratament medicamentos, nu dă sfaturi, nu rezolvă problema clientului, nu trăieşte în locul clientului. Psihoterapeutul pune întrebări astfel încât clientul să-şi ofere sieşi răspunsurile şi soluţiile necesare, să-şi găsescă resursele interne necesare. Răspunsurile şi soluţiile nu sunt la psihoterapeut, sunt toate la client, care este expertul problemei sale. Nimeni în afara clientului nu ştie mai bine decât chiar el, ce este mai bine şi mai de dorit pentru sine. Psihoterapeutul nu oferă soluţii pe tavă ci ajută clientul să îşi reevalueze resursele şi găsescă soluţiile optime pentru rezolvarea nu doar a simptomului, ci şi a cauzelor sale.

Psihoterapia nu este nici comodă, nici nedureroasă, uneori pe parcursul său persoana va fi bulversată, căci, ca şi în medicină, şi în psihoterapie se spune că: "înainte de a te simţi mai bine, te vei simţi mai rău". În şedinţele de psihoterapie, clientul învaţă să se accepte aşa cum este, să se înţeleagă, să-şi recunoască problemele, trăirile, sentimentele prezente şi să descopere legătura cu cele din trecut, rămase nerezolvate. Învaţă să îşi restructureze, accepte şi integreze trecutul, să trăiască în prezent şi să reconsidere viitorul, să fie tolerant şi perseverent cu sine.

 

la psiholog
bottom of page